Kiravo Beta

KIRJASTO AVOIMENA OPPIMISYMPÄRISTÖNÄMateriaalipankki tiedonhankinnan ohjaukseen ja oppimiseen

Tietoturvasta

Tietoturva ja yksityisyyden suoja

Internetissä on muutaman klikkauksen päässä tarjolla lähes kaikkea: tietoa, taidetta, palveluita, kauppoja, viihdettä ja kohtaamisia. Ilman nettiä monen asian hoitaminen olisi hankalaa ja aikaa vievää.

Netin uhista ja vaaroista puhutaan, mutta niitä voi myös torjua: Kuten missä tahansa muuallakin, kannattaa ottaa huomioon muutamia perusasioita ja käyttää arkijärkeä.

Internetin käytöstä löytyy runsaasti ohjeita. Tässä on poimintoja Viestintäviraston ylläpitämästä Turvallisesti netissä –tietoturvaoppaasta. Se on kaikille kansalaisille suunnattu monipuolinen ja selkeä ohjeistus internetin käyttöön.

 

Virusturva ja päivitykset

 • Tietokoneessa on oltava virusturvaohjelma ja palomuuri ja ne on pidettävä ajan tasalla. Myös käyttöjärjestelmään (esim. Windows, Mac, Linux) ilmestyy usein tärkeitä päivityksiä. 
 • Kerran asennettuna ohjelmien ajan tasalla pitäminen on helppoa. Uuden koneen voi ostaa niin, että turvaohjelmat on siihen asennettu ja päivitykset voi määrittää tulemaan automaattisesti. Jos kuitenkin asia askarruttaa, kannattaa pyytää joku tarkastamaan tilanne ja opastamaan koneen käytössä.

 Sähköposti

 • Jos ei ole varma sähköpostin lähettäjästä, siinä mahdollisesti olevaa liitettä tai nettilinkkiä ei kannata avata

Verkkokauppojen ostokset

 • Netissä voi maksaa esim. luottokortilla, mutta kannattaa varmistaa, että yhteys on suojattu. Silloin osoitteen alku on https-muotoinen ja osoiterivillä näkyy pieni lukko.       

 

 

 

Salasanat

Tärkeät tunnukset

 •  Pankki tai viranomainen ei koskaan kysy luottokorttitietoja, salasanoja tai pankkitunnuksia sähköpostitse, eikä niitä muutenkaan kannata lähettää sähköpostilla.

Omat tiedot

 • Vaikka oman nimen ja kuvan näkyminen netin palveluissa on nykyään yleistä tietoa, kannattaa miettiä, mitä muuta netissä julkaisee. Yksityisasioilta tuntuvat kuvat ja asiat kannattaa jättää netin ulkopuolelle. Sama koskee myös muiden henkilöiden tietoja ja kuvia: kunnioita muiden yksityisyyttä.

Älä usko kaikkea

 • Jos jokin tarjous tai väite tuntuu uskomattomalta, se ei usein olekaan totta.
 • Tiedon luotettavuuden arvioinnista on ohjeita materiaalipankissa

Muista tekijänoikeudet

 • Netissä olevia kuvia, elokuvia, musiikkia ja muuta aineistoa saa ottaa omaan käyttöön vain, jos siihen on lupa tai siitä on maksanut.

Valvonta

 • Verkkopalvelut ja -yhteisöt voivat olla niin laajoja, että niiden valvonta on käytännössä kaikkien käyttäjien huomioiden varassa. Jos verkkopalvelussa huomaa asiatonta toimintaa tai julkaisuja, siitä kannattaa ilmoittaa palvelun ylläpitäjille
 • Jos internetiä käyttäessä kokee tulleensa kaltoin kohdelluksi tai törmää loukkaavaan tai laittomaan materiaaliin, voi toimia samoin kuin netin ulkopuolella ja ottaa yhteyttä viranomaisiin.