Kiravo Beta

KIRJASTO AVOIMENA OPPIMISYMPÄRISTÖNÄMateriaalipankki tiedonhankinnan ohjaukseen ja oppimiseen

Googlen muita palveluita

 

Seuraavassa on listattu valikoima kiinnostavia Googlen palveluja ja vinkkejä niiden käyttöön.

Google-kuvahaku

Googlen etusivulla löytyy perushaun lisäksi useita muita palveluja, kuten kuvahaku, kartat, sähköposti ja niin edelleen. Googlen kuvahaku on kattava ja laaja. Haku kohdistuu sivun kaikkiin kenttiin ja hakutulokseen tulee helposti mukaan sellaisiakin kuvia, jotka eivät liity varsinaisesti aihepiiriin. Tarkennetusta hausta voi tehdä rajauksia kuvan koon, kuvatyypin tai värin perusteella. Hakua pystyy rajaamaan myös kuviin, joita saa käyttää vapaasti.

Google-kääntäjä

Maksuton palvelu, joka kääntää koneellisesti sanoja, tekstikatkelmia ja verkkosivuja kielestä toiseen. Sen avulla pystyy kääntämään tällä hetkellä n. 60 eri kielellä. Käännöksissä saattaa kuitenkin olla virheitä erityisesti kielten- ja paikannimien osalta. Googlen suomenkielinen sanavarasto on suppea ja kannattaakin useimmiten kääntää tekstit isoille maailmankielille.

Google Maps

Karttapalvelun avulla voidaan etsiä jotain tiettyä paikkaa tai osoitetta. Voit hakea yritystä, ravintolaa tai muuta palvelua miltä tahansa alueelta. Hakiessasi esimerkiksi pizzapaikkoja Suomesta tai muualta maailmasta, kirjoita hakulaatikkoon pizza near Kerava tai pizza near Pariisi. Google näyttää kartalta, missä hakuasi vastaavia paikkoja on lähistöllä.

Google Places for Business

Yritystietojen lisääminen karttapalveluun tehdään Google Places-sivujen kautta. Tietojen lisääminen on ilmaista. Palvelun avulla yritykset voivat saada näkyvyyttä laittamalla Google Mapsiin esimerkiksi yhteystietonsa, aukioloajat sekä valokuvia toiminnastaan.

Google Ilmoitukset

Google-ilmoituksilla voi seurata kätevästi sinua kiinnostavia asioita verkossa, kuten tiettyjä nettisivuja, tapahtumia, uutisia, tiettyä toimialaa tai yritystä. Ilmoitukset tilataan omaan sähköpostiin, jonne tulee tieto kun ko. aiheesta on kirjoitettu verkossa jotain uutta. Palvelun käyttämiseen tarvitaan Google-tili.

Google-tili

Tilin luominen mahdollistaa Googlen monien palvelujen käytön. Voit käyttää mm. sähköpostia (Gmail), kirjoittaa blogia, (Blogger), luoda omia dokumentteja (Google Docs) tai käyttää Picasa-kuvapalvelua kuvien muokkaamiseen ja järjestämiseen.

Page Rank Checker

Google arvottaa sivuja niiden tärkeyden mukaan ja antaa niille erilaisia PageRank –arvoja, mitä tärkeimpinä se niitä pitää. Googlen Page Rank Checker-palvelulla voi tarkistaa omien kotisivujen painoarvoa. Esimerkiksi Nokian tai Wikipedian painoarvot ovat hyvät, 7/10.

Google Analytics

Hakutermejä voi analysoida Googlen maksuttomilla tai maksullisilla palveluilla. Google Analytics on ilmainen kävijäseurantapalvelu. Sen avulla voi tutkia esimerkiksi, millä hakusanoilla kotisivuillesi on tultu. Palvelun käyttämiseen tarvitaan Google-tili.

Google Trends

Suosituimpia Google-hakuja voi katsoa Google trends-työkalulla. Voit tarkastella esimerkiksi tietyn maan tai alueen, kuten esimerkiksi Suomen suosituimpia hakusanoja ja kokonaismääriä.

Google-patentit

Hakukoneessa on miljoonia patentteja sekä patenttihakemuksia. Google indeksoi tiedot yhdysvaltalaisesta tietokannasta. Voit hakea aiheen tai keksijän nimen mukaan. Esimerkki: ”Linus Torvalds

Google News (uutiset)

Googlen uutispalvelu on kattava. Sen avulla voi seurata reaaliaikaisesti maailman verkkolehtien uutisia eri kielillä. Google Newsin etusivulla näkyy heti uusimmat uutiset. Palvelu näyttää kerralla linkit samaa uutista käsitteleviin eri lehtien artikkeleihin. Google News ei seuraa suomenkielisiä uutisia, vain joitain suomalaisia englanninkielellä julkaistuja verkkolehtiä.

Google Finance

Google Finance on erikoistunut talouselämään koskevaan tietoon ja uusimpiin uutisiin. Etusivulla näkyvät uusimmat uutiset ja pörssi-indeksit. Voit etsiä tietoa eri yrityksistä kirjoittamalla hakulaatikkoon yrityksen nimen.

Google kirjat (Google Books)

Googlen luoma palvelu, jossa voi hakea sanahaulla sähköisiä kirjoja ja aikakauslehtiä. Haettavissa on sekä kauno- että tietokirjallisuutta. Kirjoja ei voi ladata palvelusta, mutta niitä voi lukea tietokoneelta tai kännykästä.

Google Scholar

Google Scholarista voi hakea tieteellisiä julkaisuja. Haku kohdistuu tällöin ainoastaan tieteellisiin artikkeleihin, tutkielmiin, kirjoihin ja konferenssijulkaisuihin eri tieteenaloilta. Vain osa sisällöstä on ilmaista. Artikkeleista on kuitenkin mahdollista lukea tiivistelmiä veloituksetta.

Lue lisää:

Ari Haasio: Mitä iloa internetistä? (2011)

  • Googlen palveluita ()